maandag 7 januari 2013

DERDE BIJEENKOMST LEERWEG LICHT OP DE NACHT 14 JANUARI 2013


De derde bijeenkomst bestaat uit twee delen
-          Deel 1: wat  zijn de mogelijkheden voor het opzetten/ontwikkelingen van vakbondswerk gericht op het verbeteren van de arbeidsomstandigheden. Ik zal daar een korte lezing over verzorgen.
-          Deel 2: vakbondsactiviteiten opzetten als onderdeel van de Leerweg.

AANVULLING: 11 januari 2013. 
Ik heb een kort filmpje gemaakt van mijn powerpoint presentatie aanstaande maandag. 
(Sorry voor het watermerk. Binnenkort schakelen we over naar Office 2010 en dan gaat dit veel gemakkelijker).


Dit artikel gaat hieronder vooral in op deel 2:

Vakbondsactiviteiten op de werkvloer starten.
De Leerweg Licht op de Nacht bestaat niet alleen uit voorlichting krijgen over nachtarbeid maar ook uit het opzetten van activiteiten in je bedrijf. Vanuit de Leerweggroep gaat er in alle deelnemende bedrijven een enquête uitgezet worden over nachtarbeid.

Dat uitzetten van de enquête heeft drie doelen:
-          het geeft jullie een aanleiding om met je collega kaderleden en de collega’s op de werkvloer nachtarbeid onder de aandacht te brengen.
-          de enquête levert informatie op wat de mensen in jullie bedrijf als belangrijkste problemen en wensen ervaren rond nachtarbeid.
-          de enquête is de basis om samen met de begeleidend vakbondsbestuurder een plan van aanpak te ontwikkelen na afloop van de leerweg.

Er zijn wat hulpmiddelen ontwikkeld voor het uitzetten van de enquête. De omvangrijke brochure Licht op de Nacht terug gebracht tot een folder. En er is een visitekaartje gemaakt met het internetadres erop waar de enquête ingevuld kan worden. Het is de bedoeling dat jullie en je collega kaderleden in het bedrijf zoveel mogelijk folders en visitekaartjes gaan uitdelen en mensen gaan oproepen om de enquête in te vullen. Ik heb de folder die we voor Weert hebben gemaakt bijgesloten, zodat jullie een idee hebben hoe dat eruit ziet.

Huiswerk voor de bijeenkomst van 14 januari.
 1. De enquête die we gebruikt hebben in de leerweg Weert kun je hier downloaden. Die moet voorafgaand aan de bijeenkomst goed door jullie bekeken worden . Het is belangrijk dat we de vragen steeds op een regionale maat snijden. Jullie moeten met de vragen uit de voeten kunnen. Bekijk daarom de vragenlijst zo goed mogelijk. Op 14 januari gaan we er uitgebreid over praten:
-          Welke vragen mis je?
-          Welke vragen zijn overbodig?
-          Welke vragen moeten aangepast worden?

2. Denk ook alvast na:
-          het aantal folders en visitekaartjes wat je voor je bedrijf wil bestellen, Een voorbeeld van de folder kun je hier downloaden
-          moet de vragenlijst bij jullie op papier worden uitgedeeld. Op papier heeft een groot voordeel omdat je dan zelf als kadergroep kan bijhouden hoeveel enquêtes er ingevuld zijn en je op pad kan gaan als dat aantal tegen valt. Nadeel is dat je als kadergroep de ingevulde papieren vragenlijsten zelf moet invoeren in de data base. Dat is overigens helemaal niet moeilijk, maar kost per vragenlijst ongeveer 5 minuten.

VERVOLG NA 14 JANUARI 2013.
-          de vragenlijst wordt aangepast en online gezet.
-          Brochures, visitekaartjes en papier versies van de vragenlijst worden gedrukt en naar jullie verspreidt.
-          Jullie gaan in de bedrijven zoveel mogelijk mensen mobiliseren om de enquête in te vullen.
-          De vragenlijst kan gedurende 2 maanden worden ingevuld.
-          Na sluiting verwerk ik de resultaten. (ik voeg een voorbeeld bij van resultaten uit Weert)

VIERDE BIJEENKOMST LEERWEG LICHT OP DE NACHT ROTTERDAM:
Voor de zomer bespreken we in een vierde bijeenkomst van de Leerweg de resultaten. Samen de begeleidende bestuurder wordt per bedrijf een plan van actie gemaakt. Hier kun je een voorbeeld downloaden van de enquete resultaten die uit Weert naar voren kwamen. Het geeft je een beeld wat je van de enqute kan verwachten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten